Zythos vzw is duidelijk op hun website: Oud bruin definiëren is niet zo eenvoudig als het lijkt. Twee aspecten zullen zeker altijd terugkomen, omdat ze in de benaming vervat liggen: “oud” en “bruin”.
- Over “bruin” zal wellicht weinig discussie bestaan: het bier heeft nu eenmaal zijn typische bruinrode kleur, gevolg van een selecte keuze van moutsoorten. Dit is dan alvast een wezenlijk kenmerk van dit biertype.
- “Oud” kan al tot meer discussies leiden: hoe oud? in welke hoeveelheid (verhouding met jong bier)?
Naast “oud” en “bruin” zijn er evenwel nog enkele andere aspecten die niet over het hoofd gezien mogen worden. Het oud bruin-bier is een bier van hoge gisting, dat een spontane melkzuurverzuring ondergaat. De klassieke opvatting is dat deze verzuring gebeurt door lagering in houten vaten.
En hoe smaakt Oud Bruin? Dat gaan we zelf ontdekken aan de hand van een aantal proevers!
Afspraak op vrijdag 22 november 2024 om 19u45 in Zaal Regenboog – Zennedal, Alsembergsesteenweg 130 te 1501 Buizingen
De termen zoet en zuur zullen normaal niet ontbreken. Of krieken, kersen en frambozen… want zoals bij ons in het Pajottenland, bij de bieren van spontane gisting, bestaat er reeds een jarenlange traditie inzake het gebruik van fruit en fruitextracten in oud bruin.
Kom het gewoon zelf ontdekken…
INSCHRIJVEN
De deelnameprijs voor deze proeverij bedraagt 15 euro (voor Lambikstoempers), 18 euro (voor Zythosleden) en 21 euro (voor anderen).
LET OP: Inschrijven vóór donderdag 21 november 2024. HET AANTAL PLAATSEN IS BEPERKT!
VOLZET! Inschrijven is NIET meer mogelijk!
De inschrijvingsmethode verloop volledig geautomatiseerd via onze website. Na betaling krijg je een bevestiging van je betaling en je inschrijving.
Wie eerst inschrijft, heeft ook eerst plaats en is meteen zeker dat hij/zij mee kan op onze activiteit. Moest er toch iets fout lopen, geef dan zeker een seintje via webmaster@lambikstoempers.be
In de hoop U op deze activiteit te mogen ontmoeten,
vriendelijke groeten,
Johan “Wanne” Madalijns,
Voorzitter De Lambikstoempers VZW.
Geef een reactie