De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft op donderdag 3 december 2015 voor de 5de maal de Lambic Award uitgereikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek. Dit jaar valt die eer te beurt aan Daisy Claeys, uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge.
Café ‘t Brugs Beertje opende zijn deuren in de lente van 1983. Tot op de dag van vandaag wordt in dit sfeervolle café, op een boogscheut van het Brugse belfort, geen pilsbier geschonken. Op de menukaart staan ruim 300 artisanale bieren van hoge én spontane gisting. Zelf noemt uitbaatster Daisy Claeys ze “ambachtelijke bieren van hoge goesting”.
Vorige edities
De eerste Lambik Award werd in 2011 uitgereikt aan brouwmeester Edgar Winderickx uit Dworp. Tweede in de rij werd burgemeester Hugo Casaer van Beersel, in 2013 gevolgd door de de Britse bierauteur Tim Webb. Vorig jaar ging de Lambic Award naar Steve Isacsson van bierrestaurant Akkurat uit Stockholm.
‘t Brugs Beertje
“Ik vind dit wel een eer”, reageert Daisy. “Ik heb er destijds voor gekozen om niet het gewone pilsbier, maar de speciaalbieren te schenken. Die erkenning daarvoor doet wel deugd.”
Je vindt ’t Brugs Beertje trouwens tussen de Markt en het Zand in de Kemelstraat 5, een zijstraat van de Steenstraat. Het is alle dagen open vanaf 16u, op dinsdag en woensdag de hele dag gesloten. Tijdens de week open tot middernacht en in het weekend tot 1u. Info: 050/33.96.16, email: info@brugsbeertje.be.
Â
Foto’s: Beertourism.com & Hugo Devillé