04/12/2015: Proeverij ‘Er was eens …’

De Lambikstoempers vzw organiseert de proeverij …

Er was eens

‘Er was eens …’ op vrijdag 4 december 2015

Afspraak om 19.45 uur in Café De Kring, Stevens Dewaelplein 15, 1502 Lembeek.

“Wannius Snijladam”, een troubadour van de Westkust leidt ons via zijn opmerkelijk levensverhaal langs Belgische bossen en steden, opmerkelijke plaatsen en vooral verrassende personages. En uiteraard brengt hij ook een aantal souvenirs, onder de vorm van proevers, mee.

Een avond vol kabouters, wolven, trollen, piraten, reuzen …

Hopelijk loopt dit goed af!

biertrol

Inschrijven

Deelnameprijs: 14 euro (Lambikstoempers), 16 euro (Zythosleden) en 18 euro (anderen), voor tien sprookjesachtige proevers

Stuur een mail naar proeverij@lambikstoempers.be met vermelding van:

  • naam en aantal deelnemende personen + vermelding ‘Er was eens …’

U zal dan via mail verdere richtlijnen krijgen betreffende uw inschrijving.

In de hoop U op deze activiteit te mogen ontmoeten,
vriendelijke groeten,
Johan “Wanne” Madalijns,
Voorzitter De Lambikstoempers VZW.

Gouden Lambikstoemper 2015 gewonnen door …

Gouden Lambikstoemper 2015

… Streekproducten Centrum Halle!

Aan de hand van een ondertussen indrukwekkende lijst van horecazaken en een aantal criteria (die opgesteld zijn na vele uren besprekingen) en na anoniem plaatsbezoek aan de voorgestelde zaken hebben wij, De Lambikstoempers vzw, op zondag 22 november 2015 voor de zesde maal onze Gouden Lambikstoemper uitgereikt aan de zaak die, in onze ogen, in 2015 het meeste aandacht besteed heeft aan de lambikbieren.

Winnaar werd dit jaar het Streekproducten Centrum (Poststraat 3A te 1500 Halle), omwille van hun jarenlange inzet voor de bieren uit de streek én de lambiekbieren in het bijzonder. Steevast hebben zij alle Oude Geuze en Oude Kriek van de 12 nog resterende lambiekbrouwerijen en -stekerijen in hun winkel voorradig. Zeker eens een bezoekje waard!

1 winnaar!

Normaal gezien hanteren we bij onze Gouden Lambikstoemper verkiezing een top 3, doch dit jaar hebben wij slechts één winnaar. Na 20 jaar van inzet door het Streekproducten Centrum Halle vonden we de tijd (meer dan) rijp om hen – en hen alleen – in de bloemetjes te zetten. We zetten onze principes en reglementen dus voor 1 keer opzij voor deze terecht én (dit jaar) enige winnaar van onze Gouden Lambikstoemper 2015.

Wie ‘m volgend jaar wint? Daar kan jij aan bijdragen!
Hoe? Door jouw favoriet voor de Gouden Lambikstoemper 2016 door te sturen via onze website. En ja, dat kan nu al!

De Gouden Lambikstoemper is een kunstige oorkonde voorzien van enige poëzie opgemaakt door Leo Lintermans.

Gouden Lambikstoemper 2015 Oorkonde

 

Bekijk ook onze lijst van alle vorige winnaars!

 

Cantillon Open Brouwdag 2015: verslag

Op 14 november 2015 was weer de jaarlijkse Open Brouwdag bij lambiekbrouwerij Cantillon.

CantillonDe Open Brouwdag bij Cantillon in Anderlecht is inderdaad een jaarlijks weerkerend evenement rond midden november. Dit jaar was er iets meer ruchtbaarheid aan gegeven, zelfs Radio 1 en Studio Brussel besteedden er aandacht aan in een interview met Jean-Pierre Van Roy, naar aanleiding van de zachte nachttemperaturen in oktober en november. Hierdoor was brouwer Jean Van Roy verplicht om opnieuw te stoppen met brouwen.

In principe kon men vroeger beginnen, op 29 september op “Sint-Michiel” (en tot 23 april, met Sint-Joris), zodat er na 3 maanden, met Kerstmis de eerste lambiek kon gedronken worden.

Toch werd er op 14 november gebrouwen en zou men enkele maanden later wel oordelen over de kwaliteit en … “die wel ergens in mengen”.  😉

Cantillon   Cantillon

Eigenaar en stichter Jean-Pierre Van Roy. // Ne keer zwanzen, doen ze wel met de namen van hun producten: Fou’fou, Lou Pepe, Zwanze …

Het brouwproces

Vanaf 6u30 was het al gezellig druk – de vroegste vogels kregen koffie en croissants – en de eerste rondleidingen startten vanaf 7u, waarbij de Franstalige en Engelstalige groepen talrijker waren dan de Nederlandstalige. Zelf heb ik 2 rondleidingen gevolgd en omdat er gebrouwen werd, namen deze minstens één uur in beslag, er was veel te zien en te vertellen. Maar de uitleg van de 2 gidsen durfde al eens te verschillen en de eerste startte met een valse noot: “Welkom in één van de laatste 5 lambiekbrouwerijen in de wereld”, hetgeen uiteraard niet correct was. We weten allen dat er het toch wel 8 zijn.

CantillonWe konden het ganse proces volgen, tot het pompen naar het koelschip toe. Het pletten van de granen was wel de avond ervoor gebeurd. Leuk in de uitleg was de vergelijking tussen zetmeel en suiker. Hoe krijgen we de suikers uit het zetmeel? Het is net zoals een koe en een steak, waar je een mes nodig hebt om de goeie steak er uit te halen, wel bij tarwe en gerst heb je warm water nodig om suikers uit het zetmeel te halen.

Er wordt gestart met 10.000 liter water, 450 kg tarwe – die minimale 30% – en 850 kg gemoute gerst. Het koken duurt 4 uur, duidelijk véél meer dan bij pilsbier en er wordt 24 kg overjaarse hop toegevoegd (voor pils slechts 8kg) per 10.000 liter.

De jaarproductie van Cantillon is ongeveer 25 brouwsels per jaar van ca 7.500 liter of 1.875 hectoliter lambiek.

 

Hier voegt brouwer (en zoon van … ) Jean Van Roy extra water toe via de koperen buis.

 

Cantillon

Cantillon heeft indertijd zijn materiaal gekocht bij brouwerijen in het Brusselse die stopten, doch er is ook een link met Halle, zie maar op de kookketel.

 

Cantillon

Geurende dampen in het koelschip (onder het zolderdak). Wanneer kunnen we eindelijk een app downloaden met de geur van een lambiekbrouwerij?

 

Cantillon

Ook het reinigen van de tonnen kon permanent meegemaakt worden: zwavel toevoegen, rond draaien met een ketting er in …

 

Cantillon

Hier hoeven geen woorden meer.

 

(Eric De Greef, 14/11/2015)